Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik.... przepis tradycyjny znaleźć można m. in. TU
Tutaj na zdjęciu w formie niezmiksowanej, bo ta, jest czerwoną breją ;)
Kilka dojrzałych pomidorów
1 ogórek świeży
1 papryka świeża
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kromeczka ciemnego pieczywa
Ulubione zioła
Woda (2-3 szklanki)
Sok z cytryny
Tabasco, Sól, Pieprz
Warzywa kroimy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Kiedy się obgotują wystarczy zmiksować, dodać sok z cytryny, tabasco, przyprawić. Jemy po ostudzeniu.
Nie wiem dlaczego NH proponuje obgotowanie.. w oryginale się tego nie robi, bo to zupa na zimno...
A może ja coś pomieszałam....
I dla koleżanki z kafeterii przypominam że dzień z gazpacho to:
śniadanie: 2 kromki z wędliną i warzywa
2 śniadanie: owoc lub 2
obiad: miska gazpacho i 200 g ryby
podwieczorek: owoc lub 2
kolacja: jak obiad

A jakie są pozostałe dania w tej diecie? Tzn co na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek i kolację? Oraz na ile osób wychodzi ta zupka? Dziękujże z góry za odp:)
OdpowiedzUsuń