Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

piątek, 5 października 2012

Koniec odchudzania

Waga mi zastrajkowała!


Ups! fota do góry nogami, ale co tam... znaczy to, że zmiana frontu......!
Jemy! ale za to ćwiczymy i się nie ważymy, a dobrze się czujemy!

poniedziałek, 1 października 2012

Duszone warzywa jesienne

Pyszne, zdrowe, kolorowe. Czyszczenie lodówki.


  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Cebula
  • Czosnek
  • Marchewka
  • Papryka
  • Pomidory sparzone bez skórki lub z puszki
  • Łyżka oliwy
  • Sól/Pieprz/Zioła

Na oliwie podsmaż cebulę i marchewkę i kolejno dodawaj pokrojone warzywa, łącznie z pomidorami. Przykryj przykrywką. Warzywa puszczą wodę, stworzy się sos. Jak już będą miękkie, przypraw do smaku.
Ja na okoliczność tej potrawy wykorzystuję pomidorki drugiej jakości, przejrzałe lub specjalnie kupuję przecenione tzw na zupę)

niedziela, 30 września 2012

Kurczak z porem

Danie może nie wygląda, ale jest smaczne. Odchudzając się, jedząc drób, trzeba urozmaicać dania, a zatem kombinuję.


Mięso z udka kurczaka
Por
Oliwa czosnkowa
Przyprawy

Ja przyprawiłam wcześniej kurczaka przyprawą do kurczaka.. bo miałam z początku inny na niego pomysł, ale można przyprawić tylko solą i pieprzem.
Na łyżeczce oliwy czosnkowej podsmaż trochę pokrojonego pora, posól. Dodaj uda i zakryj patelnię. Niech się duszą. Podlej trochę wodą jeśli por za bardzo się przysmaża. Trzymaj na małym gazie i przewracając co jakiś czas duś 20 minut. Dopraw całość na końcu według uznania.

Zielono mi....

Na zielono i smacznie - Brukselka z porem.
Brukselka jest lubiana, lub nie, ja lubię, a Por na jesień to super dodatek ale i główny składnik dań.
Miałam ugotowaną brukselkę z poprzedniego dnia, a że zakupiłam 2 ogromne pory, to skomponowałam coś bardzo smacznego.

Brukselki porcja ugotowana
Por pokrojony w plasterki
Natka pietruszki
Trochę wody
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Sok z cytryny

Na patelni uduś pora, dodając wody troszkę zmięknie i się poddusi, dodaj brukselkę i duś wszystko parę minut. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj trochę soku z cytryny. Na końcu posyp natką pietuszki.