Dziś po wizycie stabilizacyjnej czuję się zmotywowana by dalej się trzymać.
Oglądałam siebie jak wyglądałam siedem lat temu.wolę siebie teraz.
Piec będę jutro rano chleb na zakwasie z ziarnami i otrębami.
Piec będę jutro rano chleb na zakwasie z ziarnami i otrębami.
Wyszedł super!!!!!!!!
Potrzebujemy:
- pół kg mąki pszennej
- pół szklanki mąki razowej
- pół szklanki otrąb orkiszowych
- pół litra wody gazowanej
- 2 łyżeczki soli
- mała łyżeczka cukru
- kilka łyżeczek zakwasu
- po garści - siemienia lnianego, ziaren słonecznika..
Mieszamy wszystko. Chleb powinien być wilgotny, nie za twardy. Ewent. dodajemy wody.
Michę zostawiamy przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
Wtedy do słoiczka odejmujemy sobie kilka łyżeczek zakwasu na następny raz. (Zakwas w lodówce należy użyć max do 10 dni.)
Do reszty masy dodajemy ulubione dodatki jak np. pokrojonego pomidora suszonego z zalewy, ziarna dyni, albo orzechy i żurawinę. Tak po niewielkiej garści. Chleb przekładamy do długiej keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką. Ciasto powinno zajmować połowę wysokości.
Zostawiamy chlebek na 10 godzin.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200 St. C, wstawiamy naczynie z wodą, Wierzch chlebka smarujemy wodą lub jajkiem... Pieczemy godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest ok.
Nie ma pyszniejszej rzeczy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz