Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Gulasz pieczarkowy

W wersji podstawowej - gulaszna blado.. bo z kurczakiem bądź indykiem oraz cebulą. Wyglądają zatem.. monochromatycznie :)


Dostałam od  mamy ugotowany kawałek indyka. W lodówie czekały pieczarki. Zatem jutro dzień uderzeniowy pieczarkowy. Pieczarki w roli głównej. 
Wyszła mi duża porcja, na 3 posiłki.


Kawałek indyka czy też kurczaka bez skóry (ugotowanego czy uduszonego)
0,5 kg pieczarek

Cebula duża
Warzywa suszone
Ulubione zioła, sól, pieprz, czosnek


Pokroić pieczarki, cebulę i indyka. Najpierw podsmażyć bez tłuszczu pieczarki aż puszczą wodę i ta zacznie odparowywać, dodać cebulę i indyka oraz łyżkę warzyw suszonych. Wszystko razem dusić. Ewentualnie podlać wodą. Przyprawić.


W wersji wzbogaconej można oddać paprykę, oraz koncentrat pomidorowy, albo przeciwnie na biało - jogurt, ale to już po wyłączeniu gazu. 
Albo po połowie to i to.. Biało czerwony talerz ;) w sam raz dla odchudzającego się polskiego kibica.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz