Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

wtorek, 20 maja 2014

Schab ze śliwką

Nigdy nie piekłam sama schabu. Pieczeń ze śliwką przeważnie pojawiała się na święta robiona przez mamę w towarzystwie karkówek i boczków.
Tym razem bez odrobiny tłuszczu. A ponieważ nie chciałam by schab wyszedł suchy, upakowałam go we wszystkie możliwe pieczeniowe ubranka. Wyszedł soczysty i smaczny!



  • Kilogram schabu
  • Kilkanaście śliwek suszonych (nie wędzonych!!!)
  • Majeranek, czosnek, sól, czy też przyprawa dedykowana do schabu
  • Folia aluminiowa jak i worek/rękaw do pieczenia

Naszpikowałam schab śliwkami i oprószyłam solidnie (jak widać majerankiem) i resztą przypraw. Niezbyt dużo soli. Owinęłam solidnie w folię aluminiową i potem wsadziłam w worek do pieczenia. Piekłam ponad godzinę w 180 stopniach.
Cierpliwym polecam potrzymać schab w lodówce przez noc.
Inni obsmażają schab przed pieczeniem by zatrzymać soki. Ja nie chciałam smażyć. Schab wyszedł soczysty, ale przyznam że szklanka płynu z niego wyszła.

Zupa krem z pieczarek


Zupkę zrobił mój kochany, starając się ugotować ją beztłuszczowo i małosolnie. Wygląda jak.... ale jest sycąca i smaczna.


  • Pieczarki
  • Cebula
  • Chudy rosół lub bulion z kostki
  • Warzywa rosołowe (ja lubię gotową mieszankę mrożoną)
  • Pieprz, czosnek, ulubione przyprawy
  • Natka pietruszki

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na małej ilości oliwy. Odłożyć trochę do dekoracji. Podsmażyć również cebulę. Dodać do rosołu cebulę, większość pieczarek i warzywa. Gotować do miękkości. Ważne by nie było za rzadkie. Wszystko zblenderować. Podawać z pieczarkami które pozostały całe, natką pietruszki i kleksem jogurtu.

Siakoś tak.........

Dziś mi jakoś tak smutno..
Może przez sytuację w pracy i planowane uszczuplenie kadry. Czy i ja polecę, nie wiem.. i choć nie chcę uprawiać czarnowidztwa, myśli krążą wokół tematu... Nie chcę zażerać kiepskiego nastroju. Trzymam się cały czas. Dodatkowo motywuje mnie koleżanka z którą siedzę obok i też zaczęła ze mną jeść zdrowiej.
Chciałam coś mądrego napisać, ale nie mam jakoś pomysłu i zapału..
Pozdrawiam znad dzbanka wody z cytryną i miętą.



poniedziałek, 19 maja 2014

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Cukinia faszerowana to jedno z dań diety uderzeniowej na 1-2 dni w tygodniu.


  • 2 Cukinie średnie
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 nieduża papryka pokrojona w kostkę
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • Trochę startej marchewki (niekoniecznie)
  • Kilka pieczarek
  • Jajko
  • Sos pomidorowy gęsty (200-250 ml) - polecam PUDLISZKI W KARTONIKACH
  • Przyprawy

Na patelni podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki (i marchewkę). Mięso podsmażyć. Połączyć z warzywami i  zalać sosem pomidorowym. Poddusić chwilę razem.
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. Część wydrążonej cukinii - bez pestek można dodać do duszenia. Połówki cukinii posypać ulubioną przyprawą. Nałożyć farsz do cukinii i piec minimum 30 minut w 180 st.C. Polecam przykryć, by mięsko nie wyschło.

Dodatkiem może być reszta sosu z pomidorów, lub sos jogurtowy (ziołowy, czosnkowy).. ja wolę jednak kefirek.
Pyszne!