Mniam
Dla tych co mają dość kurczaka, ale ochotę na coś lekkiego.
- Kilka kotletów schabowych
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 2 pomidory
- przyprawy - pieprz, zioła
- kostka rosołowa (najlepiej grzybowa)
Mięso delikatnie rozbijamy. Cebulę i pora kroimy w średnie piórka, marchewkę i pieczarki w talarki. Pomidory zalewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.
Pieczarki podsmażamy bez tłuszczu, lub jeśli to konieczne z łyżeczką oliwy, dodajemy pora i marchew. Chwilę dusimy i dodajemy rozpuszczony rosołek. 1/4 przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.Mięso układamy na warstwie warzyw i przykrywamy resztą. Na to wszystko układamy pokrojone pomidory przyprawiamy ziołami i pieprzem.
Wstawiamy do pieca 180 st. C na godzinę. Polecam jednak wcześniej sprawdzić miękkość mięsa i przemieszać warzywa.
Pomidory nie są konieczne ale dodają fajnego posmaczku.
Mi smakowało z kaszą burgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz