Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

poniedziałek, 15 września 2014

Gołąbki z kaszą

Danie z przepisu od Pani Dietetyk. Ale oczywiście nie może być tak samo :)
Zrobiłam je z kaszą Pęczak, ale nie był to dobry wybór.. lepsze byłyby z gryczaną.



  • Pół kg mięsa mielonego drobiowego
  • Cebula
  • Kapusta - główka
  • Paczka ugotowanej al dente kaszy
  • Przecier pomidorowy
  • Kostka rosołowa
  • Sól, pieprz
Kapustę bez głąba zmiękczyć gotując 10 minut we wrzątku. Wyjmować sukcesywnie całe liście i odcinać dół z najgrubszą częścią zostawiając ładny kawałek. Te odpady użyć do wyłożenia dna garnka w którym gołąbki będą się dusić.

Cebulkę pokroić drobno lub zbrenderować. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, ew. mieszanką przypraw do mięsa (kucharek/vegeta). Dodać wystudzoną kaszę.
Ja robiłam dość małe gołąbki, ale to według uznania... 
Jeśli ktoś nie wie jak ładnie zawinąć gołąbki by się trzymały, zapewne receptę znajdzie w sieci. Ja kładę na liściu  porcję tak, by zakryć ją kawałkiem tym najbliżej siebie, potem zaginam boki, przez co tworzy się jakby kieszonka do której trafia czubek liścia, ten najdalej od siebie.

Gołębie kładziemy w garnku na odpadach liści. Zalewamy przecierem z kostką rosołową. Ja dodałam też suszonych warzyw - suszonej włoszczyzny.
Gołąbki gotujemy na małym ogniu minimum godzinę, półtorej.
Nie polecam dodawać ziół do mięsa, bo może niesmakować. Czasem najlepsza jest prostota :)


Dietetyczna szarlotka na owsianym spodzie bez masła

Miałam trochę średniej jakości jabłek, które nie nadawały się do jedzenia.. pomyślałam zatem o szarlotce..
takiej dietetycznej, bez masła, mąki i cukru.. i na oko zrobiłam..
polecam spróbować.




Mus
  • 1-1,5 kg jabłek
  • cynamon/goździki (ja użyłam młynka kamis przyprawa do kaw i deserów)
  • słodzik

Jabłka obrać i pokroić, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i prażyć. Ja osobiście nie lubię musu gładkiego, rozgotowanego, ale można rozgotować wedle uznania. Przyprawić i posłodzić do smaku.

Ciasto robiłam na oko, ale i tak powinno się udać jeśli nie będzie idealnie.
  • 100 ml jogurtu
  • jajko
  • około szklanki zblenderowanych płatków owsianych
  • niepełna szklanka całych płatków owsianych
  • dwie garści pokruszonych orzechów włoskich 
  • siemię lniane - łyżeczka
  • słodzik
  • rodzynki, lub inne ziarna, migdały..

Mokre składniki pomieszać, wsypać suche i wymieszać dokładnie. Masa powinna być klejąca. Ewentualnie można jeszcze dać otrąb.
Naczynie do pieczenia posmarować trochę oliwą, wyłożyć masę. Piec 15-20 minut w 160 stopniach na lekko rumiano. 
Wyłożyć masę jabłkową i piec jeszcze 20 minut zważając by spód się za bardzo nie przypiekł.

Podajemy z serkiem bieluch light lub podobnym śmietankowym.
Spód jest zwarty, nie kruchy. Cukiernikowi mojemu bardzo smakowało, chyba nie udawał, bo zjadł dwa kawałki :)
Smacznego ;)