Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

poniedziałek, 19 maja 2014

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Cukinia faszerowana to jedno z dań diety uderzeniowej na 1-2 dni w tygodniu.


  • 2 Cukinie średnie
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 nieduża papryka pokrojona w kostkę
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • Trochę startej marchewki (niekoniecznie)
  • Kilka pieczarek
  • Jajko
  • Sos pomidorowy gęsty (200-250 ml) - polecam PUDLISZKI W KARTONIKACH
  • Przyprawy

Na patelni podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki (i marchewkę). Mięso podsmażyć. Połączyć z warzywami i  zalać sosem pomidorowym. Poddusić chwilę razem.
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. Część wydrążonej cukinii - bez pestek można dodać do duszenia. Połówki cukinii posypać ulubioną przyprawą. Nałożyć farsz do cukinii i piec minimum 30 minut w 180 st.C. Polecam przykryć, by mięsko nie wyschło.

Dodatkiem może być reszta sosu z pomidorów, lub sos jogurtowy (ziołowy, czosnkowy).. ja wolę jednak kefirek.
Pyszne!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz