Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

niedziela, 13 maja 2012

Surówka bułgarska vel szopska


Nazwałam tę surówkę bułgarską, gdyż jest to zmodyfikowane wspomnienie wakacji w Bułgarii mojej mamy. Każdej wiosny taka surówka gości u nas obficie na stole podczas weekendowych śniadań czy obiadów.

Podaję moje proporcje na.. dużą porcję.

Pomidor
Pół Papryki
Pół kostki białego chudego sera
Szczypiorek lub słodka cebula
Oliwa z oliwek
Pieprz i sól

Warzywa kroimy, posypujemy serem i pokrojonym szczypiorem, przyprawiamy i polewamy łyżką oliwy.

W wersji mojej babci, dookoła talerza były plasterki ogórka kwaszonego.
Letnio, smacznie i przyjemnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz