Koniec lata i papryka. Kocham to.
Zrobiłam zupę na imieniny i spotkałam się z brawami i zapewnieniem, że będzie prywatnie wykonana.
To zdjęcie z pierwszej wersji, gdzie miałam różne kolory papryki. Polecam tylko czerwoną, a zupa wygląda wtedy zjawiskowo.
Na 3-4 porcje
- 10 czerwonych papryk
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- papryczka chilli (ilość według smaku)
- szklanka bulionu
- łyżka oliwy
- warzywko, sól, pieprz
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę również. Warzywa smażyć na oliwie na niedużym ogniu aż zmiękną, Zalać bulionem (nie może być go dużo - max by płyn pokrył warzywa) Gotować ok 20-30 minut. Doprawić papryką słodką, chilli i do smaku resztą przypraw. Zupę zblenderować.
Najlepiej smakuje z kleksem bielucha lub śmietany oraz grzanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz