Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

wtorek, 4 listopada 2014

Jabłka na zimę

Na działce słodkie jabłuszka, aż szkoda je na drzewie zostawić, ale wszystkich na raz się nie zje. Zrobiłam zatem na zimę jabłuszka do naleśników czy szarlotki. Na kilka kg owoców dodałam tylko jeden cukier wanilinowy.



  • Kilka kg słodkich jabłek
  • przyprawa kamis młynek do dań słodkich
  • ew. kilka goździków i trochę cynamonu
  • szklanka wody
  • słoiki i zakrętki



Jabłka obrałam i za pomocą przyrządu z ikei pokroiłam w ósemki. Super sprawa przy małych owocach, przy większych trzeba się pomęczyć i jeszcze pokroić. 
Jabłka wrzucić do garnka, dolać wody i prażyć na dużym ogniu bardzo często mieszając.
Dodać Cukier wanilinowy lub wanilię z laski i przyprawić do smaku przyprawową gotową mieszanką lub cynamonem, goździkami*

Osobiście nie lubię rozćlapcianych jabłek, a wyraźne kawałki, zatem długość gotowania jest różna w zależności od oczekiwań.

Gorącą masę przekładamy do słoików i zakręcamy. I tu są dwie szkoły. Jedna - przewrócić słoik do góry nogami i gotowe, ale ponoć takie jabłka trzeba zjeść w miarę szybko. Druga szkoła każe pasteryzować 10-15 minut przez gotowanie (Woda nie powinna zakrywać nakrętek). Ja pasteryzowałam, bo mam zamiar zjeść je dopiero w styczniu/lutym.


*By goździki puściły zapach należy je wcześniej na suchej patelni uprażyć (jak orzechy czy słonecznika)



Zupa paprykowa

Koniec lata i papryka. Kocham to.
Zrobiłam zupę na imieniny i spotkałam się z brawami i zapewnieniem, że będzie prywatnie wykonana.
To zdjęcie z pierwszej wersji, gdzie miałam różne kolory papryki. Polecam tylko czerwoną, a zupa wygląda wtedy zjawiskowo.


Na 3-4 porcje

  • 10 czerwonych papryk
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • papryczka chilli (ilość według smaku)
  • szklanka bulionu
  • łyżka oliwy
  • warzywko, sól, pieprz
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę również. Warzywa smażyć na oliwie na niedużym ogniu aż zmiękną,  Zalać bulionem (nie może być go dużo - max by płyn pokrył warzywa) Gotować ok 20-30 minut. Doprawić papryką słodką, chilli i do smaku resztą przypraw. Zupę zblenderować.
Najlepiej smakuje z kleksem bielucha lub śmietany oraz grzanką.






Surówka z selera, marchwi i jabłka


Selera korzeniowego trzeba lubić. Zapominamy o tym, że jest bombą witaminową. Polecam na jesienne dni.


  • Nieduży seler
  • Marchewka
  • 2 jabłka
  • Garść rodzynek lub żurawiny
  • Garść orzechów włoskich
  • Sok z połowy cytryny
  • Jogurt grecki lub bałkański (gęsty)
  • Sól, pieprz, słodzik


Warzywa utrzeć na tarce (marchewka na małych oczkach), jabłka zakwasić sokiem z cytryny, by nie czerniały. Dodać orzechy i rodzynki, przyprawić i wymieszać z jogurtem. 

Jeszcze lepsza na następny dzień.

Babeczki muffinki dyniowe

Koniec października, to czas dyni.. Zup, ciast i ciasteczek. No i mi się zachciało :)
Znalazłam w sieci przepis w miarę dietetyczny... Wyszło mi smacznych 12 babeczek.



  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przypraw (albo z młynka do potraw słodkich albo cynamon, gałka itp. według uznania)
wymieszać suche składniki, a w drugiej misce
  • pół szklanki cukru lub kilka łyżek słodziku (lepiej mniej niż więcej)
  • 2 jaja
  • szklanka puree z dyni*
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • starta skórka z pomarańczy
  • ewent. garść orzechów włoskich
Wymieszać wszystko razem, Nakładać do 3/4 papilotek. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.


Z cukru pudru i soku z cytryny można zrobić lukier, albo do serka mascarpone dodać trochę startej skórki i podać z taką śmietanową czapką. Ja zrobiłam wersję 1.




*Puree z dyni - kawałek dyni pokroić w kostkę i włożyć do garnka, wlać trochę wody i gotować ok 10 minut do miękkości. Pognieść sprzętem do puree.