Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

sobota, 31 maja 2014

Naleśniki z twarogiem miętowym

Smak z dzieciństwa. Smak śniadań niedzielnych u babci...






Przepis na NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE się nie zmienia zgodnie z linkiem

Nadzienie na około 5-6 naleśników:
  • Twaróg chudy 1 kostka 200/250 g
  • 1 żółtko
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • Słodzik
  • Aromat waniliowy (lub cukier waniliowy)
  • Garść listków mięty.

Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko i trochę jogurtu, by konsystencja była delikatna. Dodać słodzik do smaku i aromat waniliowy oraz pokrojoną drobno miętę. Wymieszać. Nakładać na naleśniki na całej powierzchni i złożyć. Doskonale pasują z sokiem pomarańczowym.. truskawkami....


Zapach lata..

czwartek, 29 maja 2014

Surówka pseudo Colesław

Miałam w domu kapustę pekińską i przypomniałam sobie o fajnym przepisie na Colesława. Nie miałam marchewki, ale to nic. Tym razem dodałam mały pomidorek. A Majonez zastąpiłam jogurtem bałkańskim. Wyszła super!


  • Kapusta pekińska (lub zwykła biała)
  • Cebula (młoda lub cukrówka)
  • Marchewka nieduża
  • Jogurt Bałkański (lub inny gęsty)
  • Sól, pieprz, słodzik (najlepiej stewia)
  • Sok z cytryny
  • Ocet jabłkowy lub winny.


Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w drobne piórka, marchew zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać.

Sos:
Do jogurtu dodać przyprawy... smak powinien być zdecydowany, intensywny. Powinien łączyć słoność, kwaskowość i słodycz. Jeśli chodzi o sok z cytryny i ocet, to ostrożnie, może po małej łyżeczce.
Najlepiej smakuje jak się sos z kapustą przegryzie godzinę w lodówce.

wtorek, 27 maja 2014

Zupa chińska

Zupa ta jest daniem głównym jednego z dni uderzeniowych.
Ponieważ moje kochanie zapomniało zdjąć skórę z kurczaka to zupka wyszła trochę tłusta, ale na zimno go sobie zdjęłam.
Jest to moja wariacja na temat zupy, ale założenia są zgodne z dietą.
Zastąpiłam pierś udkami, bo uważam że nie warto na zupę marnować tak dobrego kawałka mięsa. Nie lubię imbiru, ale ten kto lubi może go dodać. Nie dodałam też sosu sojowego, bo jest mocno słony. Zastąpiłam go przyprawą do potraw chińskich, która i tak zawiera w sobie sól..


  • 2 udka z kurczaka - bez skóry
  • Mieszanka chińska mrożona (można dodać trochę kapusty pekińskiej)
  • Mostka rosołowa
  • Przyprawa chińska lub 5 smaków
  • Ząbek czosnku

Dla tych co lubią imbir - troszkę startego, łyżka sosu sojowego
1 surowe jajko (niekoniecznie)

Udka zalać wodą i gotować, dodać warzywa oraz kostkę rosołową. Po ugotowaniu do miękkości mięso rozdrobnić, dodać trochę czosnku i przyprawy chińskiej.
Dla urozmaicenia można rozbełtać w miseczce jajko i dodać do gorącej zupy intensywnie mieszając.

Mi i mojemu lubemu smakuje bardzo. Na pewno do niej wrócimy:)


poniedziałek, 26 maja 2014

Rowerowo do utraty tchu!


Niedziela była wspaniała!!!!!!!!
Pojechaliśmy na całodniową wycieczkę do Ryni. Łącznie 80 km.
Nie pytajcie co czuje moje ciało...
Nie jestem wytrawnym rowerzystą, ale będę :) w końcu zadek się przyzwyczai :)
Spalone chyba z 2 tys. kalorii !!!! oraz trochę moja skóra..


Piękna trasa wzdłuż kanału żerańskiego!
Aż przyjemnie usiąść na chwilę w celach posiłkowych i odpocząć.



Potem małe leniuchowanie w cieniu nad wodą......

Tak, to ja mogę sport uprawiać :)




niedziela, 25 maja 2014

Makaron pełnoziarnisty z sosem i cukinią


Ponieważ zalegało w szafce, postanowiłam zrobić. Czasem "gotowiec" to fajna rzecz. Chodzi mianowicie o potrawę z paczki - Makaron pełnoziarnisty z cukinią firmy Lubella.

Bardzo fajne danie, z cukinią, kurczakiem i sosem pomidorowym. Dodałam trochę papryki. Podane z jogurtem, wyszło znakomite. Polecam!