Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Zupa z pora i mięsa mielonego

Powiedzmy że dietetyczna.. na w sobie ser topiony ale na porcję wychodzi go mało;)



  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 Pory
  • 2 Ziemniaki
  • 1 marchew, 1 pietrucha, kawałek selera
  • 100g serka topionego śmietankowego, a dla tych co się odchudzają - jogurt do zabielenia
  • bulion lub rosół ok 1,5 l
  • pieprz, przyprawy


 Mięso mielone podsmażyć na patelni. W tym czasie pory pokroić w talarki, a marchew, pietruchę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażone mięso wrzucić do gara z rosołem, a na patelni poddusić warzywa do miękkości. Dodać do zupy. Jak zabulgocze dodać ziemniaki i gotować 15 minut. Na koniec dodać serek topiony lub jogurt. Doprawić pieprzem, jarzynką czy inną ulubioną przyprawą. SMACZNEGO!

Kurczak w jogurcie

Kurczak bez skóry, marynowany w jogurcie i przyprawach po upieczeniu ma super smak, mięso jest wilgotne i delikatne.. mniam !!

  • Kilka udek czy innych elementów bez skóry
  • Jogurt 0,5 litra (ja miałam grecki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy ulubione (można nadać daniu charakter indyjski, chiński itp.)
  • trochę chilli na zaostrzenia smaku.
Jogurt w naczyniu wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami. Mięso obtoczyć dokładnie w jogurcie i najlepiej zostawić na całą noc. Piec w zależności od ilości mięsa do miękkości, Kilka razy przekręcić.

Uprzedzam, że sos się trochę waży i jest kwaskowaty od jogurtu. Ale bardzo smaczny!