Przestawiam tu subiektywne wrażenia związane z odchudzaniem, również dawno temu z Naturhouse. Zachęciły mnie sukcesy innych. Teraz staram się po prostu zdrowo odżywiać, ze względu na genetyczne skłonności cholesterolowe. Przedstawione przepisy i zdjęcia są wykonane własnoręcznie przeze mnie. Zapraszam do lektury i podzielenia się swoimi doświadczeniami.
Złota myśl
"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"
"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"
środa, 13 czerwca 2012
Pierogi pełnoziarniste
Miałam w domu pół kilograma mąki pełnoziarnistej, znalazłam w sieci pomysł na pierogi i z kolegą stworzyliśmy te oto pyszności. Dobry z niego wałkoń, ja się męczyłam, a ten raz dwa cieniutkie ciasto wyczarował. A mocne ręce konieczne, gdyż ciasto nie jest tak sprężyste jak z mąki pszennej.
Ciasto:
Niespełna pół kilograma mąki pełnoziarnistej
50-100 ml gorącej wody
Szczypta soli
Farsz:
Kapusta kwaszona 200-250 g
Cebula duża
8-10 średnich pieczarek
Nać pietruszki
Sól i pieprz
Z mąki i wody zagnieść ciasto, wałkować i wykrajać koła.
Kapustę pokrojoną ugotować w wodzie i koniecznie odsączyć. Pieczarki i cebulę najwygodniej jest zblenderować, a potem podsmażyć i połączyć z kapustą. Farsz nie powinien być wodnisty. Przyprawić. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Nakładamy farsz, lepimy pierożki.
Dla urozmaicenia kilka pierogów jest z truskawkami. Ponieważ owoce miękną trzeba spróbować wpakować w pieróg kilka sztuk.
Powodzenia.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy parę minut dłużej niż takie z mąki pszennej. Z powodzeniem 5-7 minut po wypłynięciu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz