Złota myśl

"Nie każdy musi być chudy, najważniejsza jest akceptacja siebie, lecz niech nie będzie sztuczna oraz niech nie będzie pretekstem do zaniedbania zdrowia i powielania złych nawyków"

środa, 13 czerwca 2012

Pierogi pełnoziarniste



Miałam w domu pół kilograma mąki pełnoziarnistej, znalazłam w sieci pomysł na pierogi i z kolegą stworzyliśmy te oto pyszności. Dobry z niego wałkoń, ja się męczyłam, a ten raz dwa cieniutkie ciasto wyczarował. A mocne ręce konieczne, gdyż ciasto nie jest tak sprężyste jak z mąki pszennej.

Ciasto:
Niespełna pół kilograma mąki pełnoziarnistej
50-100 ml gorącej wody
Szczypta soli

Farsz:
Kapusta kwaszona 200-250 g
Cebula duża
8-10 średnich pieczarek
Nać pietruszki
Sól i pieprz

Z mąki i wody zagnieść ciasto, wałkować i wykrajać koła.
Kapustę pokrojoną ugotować w wodzie i koniecznie odsączyć. Pieczarki i cebulę najwygodniej jest zblenderować, a potem podsmażyć i połączyć z kapustą. Farsz nie powinien być wodnisty. Przyprawić. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Nakładamy farsz, lepimy pierożki.
Dla urozmaicenia kilka pierogów jest z truskawkami. Ponieważ owoce miękną trzeba spróbować wpakować w pieróg kilka sztuk.
Powodzenia.

Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy parę minut dłużej niż takie z mąki pszennej. Z powodzeniem 5-7 minut po wypłynięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz