Omlet czy jajecznica? Wybór należy do Ciebie.
2 jaja (a najlepiej jedno i jedno białko)
szpinak świeży (garść)
ulubione zioła i koniecznie świeżo mielony pieprz
mały ząbek czosnku
Na patelnię wrzucić umyty szpinak. Nie ma potrzeby dodawać tłuszczu bo z warzywa wydostanie się woda. Gdy szpinak zaczyna mięknąć przykrywamy pokrywką. Dusimy do miękkości, jakieś 5 minut. Dodajemy zioła i zmiażdżony czosnek, rozkładamy szpinak równomiernie na patelni i wlewamy rozbełtane jaja. Trzeba uważać na moc palnika, by jajko się nie przypaliło a z wierzchu było surowe. Można troszkę widelcem poruszać i przemieszać. Najlepiej zmniejszyć moc i przykryć przykrywką. Po 5 minutach omlet powinien być gotowy.
Nerwowym osobom nie odradzam mieszania ale podanie potrawy w formie jajecznicy ;)
Zamiast szpinaku można wykorzystać inne warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz